Uitgelezen Verhalen: acteurs lezen de mooiste verhalen voor

Ray Bradburys verhaal 'De misthoorn', voorgelezen door acteur Marcel Faber

Episode Summary

Beluister een fantastische voordracht van het spannende verhaal 'De misthoorn' van Ray Bradbury uit 1951, door de acteur Marcel Faber. Het werd opgenomen in onze voorstelling eind 2017 in Theater Bouwkunde, Deventer. Je hoort dit keer geen nagesprek, maar na afloop wel interessante feiten over het verhaal en de schrijver. The Dutch language audio broadcasting of 'The Fog Horn' is granted by Don Congdon Associates, Inc., New York. (c) 1953 Ray Bradbury Estate.

Episode Notes

Beluister een fantastische voordracht van het spannende verhaal De misthoorn van Ray Bradbury uit 1951, door de acteur Marcel Faber. Het werd opgenomen in onze voorstelling eind 2017 in Theater Bouwkunde, Deventer. Je hoort dit keer geen nagesprek, maar na afloop wel interessante feiten over het verhaal en de schrijver. The Dutch language audio broadcasting of 'The Fog Horn' is granted by Don Congdon Associates, Inc., New York. (c) 1953 Ray Bradbury Estate.

De vertaling van het verhaal, De misthoorn, is in 1980 verschenen in de science fiction bundel De gouden appels van de zon, bij Elsevier. Vertaler van dit verhaal is J. Post die we niet hebben kunnen opsporen.

Ray Bradbury (1920-2012) was een Amerikaanse science fiction en fantasy-schrijver. Hij kreeg in 2000 de National Book Award Medal for Distinguished Contribution to American Letters. Zijn meest bekende roman is Fahrenheit 451 (1953) en The Martian Chronicles (1950). Daarnaast schreef hij honderden verhalen, zijn favoriete genre. Het verhaal De misthoorn uit 1951 hoort bij het fantasy-genre; twee vuurtorenwachters in de jaren 50 van de twintigste eeuw maken een spannende nacht mee tijdens hun werk.

Acteur Marcel Faber deed al vijf keer mee aan de voorstellingen van Uitgelezen Verhalen, waaronder de gedenkwaardige Lowlands-editie in 2015. We vragen hem telkens terug omdat hij zo'n perfecte vertolker is. Hij studeerde in 1987 af aan de Amsterdamse toneelschool. Fabers eerste grote rol was die van Karel Fijndraad in de televisieserie Vrouwenvleugel. Later speelde hij enkele afleveringen in Westenwind en Goede tijden, slechte tijden. Faber speelde in meer dan zestig toneelproducties bij gezelschappen als Hotel Modern, Het Zuidelijk Toneel, Rast, Nieuw-West en Growing up in Public. Daarnaast was hij te zien in een groot aantal films en tv-producties. Ook las hij lange tijd po√ęzie voor in het radioprogramma Vers op Vijf.

Voor de biografische gegevens van Bradbury heb ik dankbaar gebruikgemaakt van The Bradbury Chronicles van Sam Weller uit 2005.

Deze aflevering is ondersteund door:

Aan deze aflevering werkten mee:

Productie: Stichting Uitgelezen Verhalen, Deventer.